Skip to content

Opettajalta opettajalle – Tomi-Pekka Niukkanen

Opettaja haluaa aina antaa parhaansa ja kaikin puolin mahdollistaa oppilaiden parhaimmat oppimismahdollisuudet. Työssä korostuu suuri ja usein aliarvostettu vastuu sekä kovat tavoitteet näiden saavuttamisen suhteen. Ehkä juuri tästä syystä opettaja haluaa myös olla kontrollissa vahvasti aina, kun se on mahdollista.

Näin ainakin itse koin opettajan työn. Minulle oli asetettu suuret tavoitteet ja vastuu, joten halusin myös itse varmistaa kaikin keinoin, että nuo tavoitteet toteutuvat. Tavoitteet luonnollisesti olivat vahvasti nimenomaan lasten ja nuorten oppimistavoitteita. Jokainen lapsi ja nuori oppii yksilöllisesti, ja minun pitäisi opettajana kyetä huomioimaan tämä kaikessa: opetustavoissani, oppilaiden yksilöllisissä tehtävissä ja käyttämällä sellaista oppimateriaalia, jolla jokainen oppilaani voi parhaiten oppia uutta. Välillä koin, että voisin olla parhaiten kontrollissa kaikesta oppimiseen liittyvästä, kun käytössäni olisi myös itse laatimani oppimateriaali.

Oppimateriaali onkin yksi keskeinen opettajan työväline. Vertauksia voisi hakea vaikka kirurginveitsestä tai lentokoneesta, työvälineistä joita ilman työn ytimen toteuttaminen ei onnistu, mutta ehkä paras vertaus on nimenomaan oppimateriaali itsessänsä. Hyvä ja laadukas oppimateriaali ei ole vain tietosisältö, vaan se on saumaton osa sujuvaa oppimisprosessia ja osaltaan ohjaa oppimista kohti oikeita tavoitteita.

Oman oppimateriaalin valmistaminen juuri omille oppilaille suunnattuna kävi minullakin usein mielessä. Jos laatisin itse oman materiaalini, voisin kohdentaa sen juuri minun oppilaitteni tarpeisiin. Opettajan aika ei kuitenkaan riitä kaikkeen – oppimateriaalin laatiminen ei ole vain sisältötekstien ja kuvituskuvien liimaamista yhteen.

Laadukas oppimateriaali syntyykin monen osatekijän yhdistelmänä. Se vaatii opettajan pedagogista vankkumatonta osaamista ja aineenhallinnan vahvaa tuntemusta mutta myös syvempää osaamista opetettavan aineen tieteestä. Kaiken tämän päälle tulee vielä vaatimus esittää oppimateriaali sopivalla tavalla omaksuttavassa muodossa, joka mahdollistaa yksilöllisen ja monipuolisen oppimisen.

Meillä Editalla oppimateriaaleja on laatimassa osaava joukko opettajia, tieteentekijöitä ja kustantamisen ammattilaisia. Yhdessä näillä taidoilla syntyy oppimateriaali, joka on laadittu kovalla pedagogisella osaamisella, uusin opetettavan aineen tieteellinen tutkimus huomioiden ja tuotettu muotoon, jolloin jokainen oppilas voi oppia parhaiten. Kaiken taustalla on tärkein ajatus oppimateriaalissa: oppimateriaalin on laatinut opettaja toisen opettajan työvälineeksi.

Opettajan työ on haastavaa mutta antoisaa. Minä ja kollegani Editalla haluamme olla opettajan tukena haastavassa työssä. Opettaja on aina opetustilanteen kuningas tai kuningatar, mutta me voimme tehdä tilanteesta helpomman ja parempiin tuloksiin nousevan tarjoamalla sinulle käyttöösi korkealaatuista ja monipuolista oppimateriaalia.

Vaikka kuulostaisikin kliseiseltä, me Editalla olemme olemassa, jotta opettajan työ on helpompaa ja mukavampaa ja ennen kaikkea, jotta oppilaat voivat oppia ja kasvaa omaan tulevaisuuteensa.

Tutustu Editan virtuaaliosastoon

 

Tomi-Pekka Niukkanen
Opettaja, liiketoimintajohtaja
Edita Publishing Oy