Tulevaisuuden luokkahuone
Millainen on tulevaisuuden oppimisympäristö? Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisia ja inspiroivia puheenvuoroja Tulevaisuuden luokkahuoneeseen!
Tulevaisuuden luokkahuoneen ohjelmassa
Perjantain ohjelmatärpit
Rehtorin kokemukset onnistuneesta kouluhankkeesta
Uusi Lauttakylän koulu, rehtori Maarit Malmberg kertoo kokemuksiaan kouluhankkeen onnistuneesta läpiviennistä ja kuinka kalusteilla tuetaan koulun pedagogiikkaa.
10:30–11:00
Eduskuntapeli ja eduskunnan demokratiakasvatus
Eduskunta on julkaissut kouluille ja oppilaitoksille suunnatun selainpohjaisen Eduskuntapelin, jossa pelaaja pääsee toimimaan kansanedustajana ja tutustumaan eduskunnan tehtäviin. Tule tutustumaan Eduskuntapeliin ja muihin eduskunnan tarjoamiin oppimateriaaleihin ja palveluihin! Esittelyn avaa eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko.
12:30–13:00
Taidetestausta!
Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton visiona on, että kaikkien lasten oikeus kulttuuriin ja taiteeseen toteutuisi Suomessa. Yksi liiton koordinoimista ohjelmista tämän vision edistämiseksi on Taidetestaajat-ohjelma, joka vie kaikki kahdeksasluokkalaiset vuosittain osana koulupäivää taidevierailuille esimerkiksi konserttiin, teatteriin, taidemuseoon tai nykysirkukseen. Nyt Liitto tuo kulttuurin ja taiteen Educaan, Tulevaisuuden luokkahuoneeseen, perjantaina klo 13.00–13.30. Lavalla nähdään sirkustaiteilija Onni Toivonen ja muusikko Konsta Leinonen, joiden nykysirkusesitys sisältää esimerkiksi taiturimaista jongleerausta. Hengähdä hetki keskellä messupäivää taiteen äärellä, anna esityksen virkistää mieltä ja terävöittää aisteja ja tunne, kuinka taide soi sielussa. Kuulet myös ajankohtaiset terveiset Taidetestaajat-ohjelman tuotantotiimiltä.
13:00–13:30
Miten edistetään lukuharrastusta, kun some vie kaiken ajan?
Miten edistetään lasten, nuorten ja aikuisten lukuharrastusta. Miksi some on houkuttavampi kuin kirja? Keskustelua eri keinoista, miten edistää lukemista. Tilaisuudessa aiheesta keskustelevat HEROn Lukukummi kirjailija, viestinnän ja somen ammattilainen @aidinpuheenvuoro ja #lukuvartin kehittäjä Inari Fernández ja HEROn toiminnanjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka. Tilaisuudessa julkistetaan myös uusi HEROn Lukukummi vuodelle 2025, jonka jälkeen keskustelu teeman ympäriltä jatkuu.
14:00–14:30
Rauhaa rakentamassa kriisien ajassa
Elämme aikaa, jolloin sotaa käydään laajasti eri puolilla maailmaa. Ukrainan sodan myötä sota on tullut myös Suomen näkökulmasta lähemmäksi kuin pitkään aikaan. Oppilaat ja opiskelijat ovat ehkä halunneet keskustella kanssasi meneillään olevista sodista ja maailmanpoliittisista kriiseistä. Lasten ja nuorten kanssa kriiseistä ja sodista puhuminen on herkkä ja tärkeä tehtävä.
Kun maailmassa tapahtuu järkyttäviä asioita, kuten sotaa, mikä on opettajan rooli? Keskustelussa Rauhankasvatusinstituutin asiantuntijat Elina Lauttamäki, Eeva-Liisa Kiiskilä ja Anu Railasto-Moran jakavat näkemyksiään ja esittelevät opettajille arjen työkaluja, joita voi käyttää vaikeiden aiheiden käsittelyyn oppilaiden kanssa.
15:00–15:30
Voiko tekoäly olla opettajan paras työkaveri?
Voiko tekoäly olla muutakin kuin vain teknologiaa? Entä jos se olisikin opettajan luottopakki, joka vapauttaa aikaa keskittyä kaikkein tärkeimpään – oppilaiden tukemiseen ja innostamiseen heidän oppimispolullaan? Tervetuloa osallistumaan sessioon, jossa pureudumme siihen, miten tekoäly ja edtech voivat oikeasti muuttaa koulun arkea ja tehdä opetustyöstä sujuvampaa ja merkityksellisempää.
Session asiantuntijat jakavat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi keventää opettajan työkuormaa, tuoda joustavuutta tuntisuunnitteluun ja palauttaa luovuuden ilon opetukseen. Keskustelussa tarkastellaan käytännön ratkaisuja, joilla tekoäly voi auttaa opettajia keskittymään oppimisen edistämiseen ja tukemaan oppilaiden yksilöllisiä tarpeita – kaikki tämä samalla, kun myös opettajien hyvinvointi paranee.
16:00–17:00
Lauantain ohjelmatärpit
MI-NÄ LU-EN – uusi kirjasarja lukutaidon alkumetreille!
Tule kuuntelemaan, kuinka kaksi opettajaa tarttuivat toimeen ja loivat kirjasarjan, jota esi- ja alkuopetuksessa on kaivattu!
Tervetuloa tutustumaan uuteen MI-NÄ LU-EN-kirjasarjaan, joka on kehitetty juuri lukemaan oppineelle lapselle. Kirjat toimivat ponnahduslautana lukemisen maailmaan ja kannustavat yhteiseen lukemiseen. Pedagogisesti mielekkäät, hauskat ja helpot tekstit innostavat lasta lukemaan ja antavat tärkeitä onnistumisen elämyksiä. Kirjat toimivat myös eriyttävänä materiaalina lapsille, joilla on oppimisen haasteita sekä tukevat vieraskielisen lapsen suomen kielen oppimista.
“O-SAAT-KO JO VÄ-HÄN? SE RIIT-TÄÄ!”
11:00–11:30
Neuroystävällinen oppimisympäristö varhaiskasvatuksessa
Mikä on lapsen oikeus neuromoninaisuutta tukevaan oppimisympäristöön varhaiskasvatuksessa? Miten luomme oppimisympäristöä, jossa aistiesteettömyys toteutuu? Esityksessä havainnollistetaan niitä hyötyjä, joita aistiesteettömyys ja vahvistava kohtaaminen tuovat sekä lapsen että aikuisen varhaiskasvatuksen arkeen.
12:00–12:30
Antirasismi ja sateenkaari varhaiskasvatuksessa
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslait velvoittavat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Kansalaisjärjestöt tarjoavat näkökulmia ja käytännön keinoja sateenkaariteemojen ja antirasismin käsittelyyn ikätasoisesti. Keskustelussa murretaan sateenkaariteemoihin ja antirasismiin liittyviä myyttejä: onko lasten maailma vapaa rasismista? Voiko rasismista ja ihonväristä sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta puhua lasten kanssa? Onko varhaiskasvatus jo tarpeeksi tasa-arvoista ja yhdenvertaista? Entä kuinka voimme kasvattajina taata lapsille kasvurauhan purkamalla haitallisia normeja? Puhujina varhaiskasvatuksen ammattilainen (nimi julkaistaan pian), Setan koulutusasiantuntija Venla Suutari ja Yhteiset Lapsemme ry:n antirasistisen kasvatuksen asiantuntija Hanna-Leena Ylönen.
Ohjelman toteuttavat kansalaisjärjestöjen globaalikasvatusverkosto, ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta, Yhteiset lapsemme ry ja Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo.
12:30–13:00
Näin syntyi uudenlainen Eläköön! oppimateriaalikokonaisuus
Eläköön! on uudenlainen oppimateriaalikokonaisuus esi- ja alkuopetukseen ja täydentyy nyt toiselle luokalle. Tervetuloa kuulemaan, kuinka rakensimme kokonaisopetusta tukevan oppimateriaalin, joka helpottaa aidosti opettajan työtä. Kuinka ajatus kiireettömästä perustaitojen oppimisesta ulottuu aina materiaalin rakenteisiin saakka? Esityksen aikana näet myös konkreettisia esimerkkejä uudenlaisesta eriyttämisen ratkaisusta sekä siitä, miten kokonaisuus mahdollistaa joustavan esi- ja alkuopetuksen toteuttamisen. Eläköön!-tarjoaa jokaiselle oppilaalle tasa-arvoiset mahdollisuudet loistaa!
13:30–14:00
Koulujen aivoterveyshaaste uusitaan keväällä 2025!
Aivot ovat kaiken sen keskus, mitä teet, tunnet, koet, elät. Sen avulla voit ajatella, liikkua, puhua, kuunnella, kuulla, tuntea, haistaa, maistaa ja rakastaa. Aivoistamme huolehtimisen pitäisi olla maailman luonnollisin asia. On tärkeää pitää aivot ja hermosto terveenä mahdollisimman pitkään. Terveet aivot tekevät terveen elämän. Siksi Suomen Aivot ry ja Kansallinen Neurokeskus kampanjoivat yhdessä Euroopan Neurologiyhdistyksen kanssa auttaakseen kaikkia pitämään huolta aivoista ja jatkavat Suomessa jo viime vuonna kertaalleen onnistuneesti toteutettua koulujen aivoterveyshaastetta.
https://www.ean.org/brain-health-mission/activities-events/kouluhaaste
14:00–14:30
Venäjän kielen opiskelun valtakunnallinen tilanne ja uudet tarpeet
Puheenvuorossa kuullaan venäjän kielen opiskelun valtakunnallisesta tilanteesta ja uusista tarpeista, miksi kielenosaajia tarvitaan Suomessa tulevaisuudessakin.
15:00–15:30