Siirry sisältöön
Opettajan olohuone

Opettajan olohuone

Tule tutustumaan

Opettajan olohuoneessa kaksitoista pedagogista järjestöä ja Aineopettajaliitto esittelee omaa toimintaansa ja ajankohtaisia kuulumisiaan. Opettajan olohuoneeseen tullaan tutustumaan osastoihin, seuraamaan monipuolista lavaohjelmaa, tapaamaan kollegoita, juttelemaan ja viihtymään.

Aineopettajaliiton lisäksi mukana osastolla ovat Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Historia ja yhteiskuntaopin opettajien liitto, Kotitalousopettajien liitto, Kuvataideopettajat, Matemaattisten aineiden opettajien liitto, Liikunnan ja terveystiedon Opettajat, Suomen erityiskasvatuksen liitto, Suomen kieltenopettajien liitto, Suomen Luokanopettajat, Teknisten aineiden opettajat, Tekstiiliopettajaliitto ja Äidinkielen opettajain liitto.

Viime vuonna Opettajan olohuoneessa pohdittiin mm. miten numerotaitoisuutta sovelletaan arkielämäntilanteissa, ongelmanratkaisussa ja päätöksenteossa. Miten voimme tukea monikulttuurisen oppilaan identiteettiä lukemisen ja kirjoittamisen kautta, sekä kuinka opettajat voivat vaikuttaa lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin?

Opettajan olohuoneen ohjelmassa

Perjantain ohjelmatärpit

Koulu ja koti kuluttaja- ja talouskasvattajina – Työkaluja ja tutkimustietoa opetuksen tueksi

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan CONFIN-SKILLS-hanke on tutkinut kuluttaja- ja talouskasvatusta koulujen ja kotien näkökulmasta. Esityksessä käydään läpi hankkeen alustavia tutkimustuloksia, jotka valottavat opettajien, vanhempien ja nuorten käsityksiä kuluttaja- ja taloustaitojen oppimisesta. Tilaisuudessa esitellään hankkeessa tuotetut ”Kuluttaja- ja taloustaidot nuoren arjessa” -opettajan materiaalipankki ja -opas, jotka tarjoavat konkreettisia työkaluja talous-, kuluttaja- ja kestävyysaiheiden integroimiseen eri oppiaineiden opetukseen. Tule saamaan uusia ideoita ja välineitä opetustyöhösi!

12:30–13:00

Kielitietoisuus sekä (geo)medialukutaito maantieteen opetuksessa

Maantieteen opetus käsittelee aiheita ja teemoja, jotka ovat sekä kielellisesti haastavia alan erikoissanaston takia että ovat uutisissa ja muissa medioissa usein ajankohtaisia. Nuoret esimerkiksi kohtaavat uutisten kautta tietoa maailman ilmiöistä ja tapahtumista, ja tästä informaatiosta osa on virheellistä, osa on harhaanjohtavaa ja osa on todenperäistä. Lisäksi maantieteellisiä ilmiöitä ja prosesseja käsitellään koulussa ja medioissa vaikeaselkoisten alaspesifien käsitteiden kautta. Kaikki nämä haastavat nuorta maantieteen opiskelijaa. Puheenvuorossa pohditaan, että mitä on kielitietoinen maantieteen opetus ja miten maantieteen opetuksessa voidaan kehittää nuorten kriittisiä medialukutaitoja ja erityisesti geomedian lukutaitoja, ja kuinka nämä kietoutuvat yhteen.

13:00–13:30

Termit ja käsitteet maantieteen opetuksessa: maantieteen termien kerääminen joukkoistamalla Tieteen termipankkiin

Monissa oppiaineissa on ainespesifejä termejä ja käsitteitä, joita oppijat käyttävät usein vain kyseisen oppiaineen yhteydessä ja jotka ovat keskeisiä oppiaineen sisältöjen ymmärtämisen ja omaksumisen kannalta. Spesifit käsitteet auttavat puhumaan asioista ja oppiaineen sisällöistä täsmällisesti. Myös maantieteen oppiaineessa on runsaasti oppiaineelle spesifejä käsitteitä. Usein nämä voivat olla oppilaille etukäteen vieraita sekä haastavia oppia. Tämän takia käsitteiden määrittelyt ja kuvaukset ovat tärkeitä apuvälineitä oppitunnilla ja opiskelussa. Maantieteen käsitteitä ei ole vielä kattavasti ollut Tieteen termipankissa, joka on keskeinen avoin ja joukkoistamalla tuotettu oppimateriaaliresurssi lukuisine eri alojen ja oppiaineiden käsitekuvauksineen. Nyt on alkamassa maantieteen käsitteiden kerääminen termipankkiin. Mikä on käsitteiden rooli maantieteen opiskelussa ja opetuksessa? Miten termipankin kaltainen resurssi voi edistää kansallisesti maantieteenkin opiskelua? Kuinka maantieteen opettajia ja tutkijoita osallistetaan joukkoistamalla laatimaan ja keräämään maantieteen alan käsitteitä ja termejä?

13:30–14:00

Teatteri ILMI Ö. ja nuorten monilukutaito

Teatteri ILMI Ö:n ensi-iltaesitys vuonna 2025 on nuorille suunnattu Metsäilmiöitä ja filosofiaa. Teatteri ottaa nuoret mukaan esityksen valmistusprosessiin ohjaamalla työpajoja helsinkiläisillä yläasteilla. Työpajoissa kerätään nuorten ideoita, ajatuksia ja materiaalia teemoista kestävä kehitys, luonto, ympäristö ja ilmastokriisi. Teatteri käyttää monenlaisia teksti- ja tietolähteitä työskentelyssään.

14:00–14:30

”Valoa ja iloa” – monikielinen koulu

Kielitietoisen ja kielellisesti tuetun opetuksen mahdollisuudet ala- ja yläkoulussa. Tietoa, vinkkejä ja esimerkkejä toimivista käytänteistä perusopetukseen valmistavassa sekä kietu-opetuksessa.

14:30–15:00

Monilukutaidon taustalla vaikuttavat tekstikäsitykset

Jokaisella koulun oppiaineella sanotaan olevan oma tiedonalan kielensä ja tekstikäytänteensä. Tässä dialogisessa esityksessä opettajataustainen tutkija ja tutkijataustainen virkamies keskustelevat tiedonalan kieliin ja monilukutaitoon liittyvästä laajasta tekstikäsityksestä sekä siitä, mikä voisi olla sen anti opetukseen ja oppimateriaalien suunnitteluun.

15:00–15:30


Lauantain ohjelmatärpit

Pienet teot, suuret vaikutukset: Jaksaminen ja palautuminen koulupäivän aikana

Miten pienillä arjen teoilla voi parantaa sekä opiskelijoiden että opettajien hyvinvointia? Tässä keskustelussa kaksi opettajaa jakaa kokemuksiaan ja käytänteitään, joissa korostuvat toiminnallisuus ja palautumista edistävät hetket koulun arjessa. Saat konkreettisia vinkkejä ja esimerkkejä käytännöistä, joita voi hyödyntää koulupäivän aikana. Lisäksi puheenvuorossa julkaistaan uusi lukiolaisille suunnattu Jyväskylän normaalikoululla kehitetty Hyvinvointia mittaamalla-oppimateriaali, jonka avulla voi saada uutta tietoa omasta hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

12:00–12:30

Myötätuulta kuviksesta – vuoden 2024 taidekasvatusteko

Kuvataideopettajat KUVIS ry paljastaa ja palkitsee vuoden 2024 kuviksen taidekasvatusteon. Myötätuulta kuviksesta -kunniakirja jaetaan takautuvasti vuosittain, sen kohteena on kuvataide ja laajasti visuaalinen kulttuuri ja sen voi saada henkilö, työryhmä, yhteisö, teko, projekti tai ilmiö.

13:00–13:30

Kelloseppäkoulussa kädentaidot ovat arvossaan

Työelämä tarvitsee edelleen kelloseppiä. Kelloseppäkoulusta valmistuvat mikromekaanikot taas käyttävät perinteisiä kellosepän kädentaitoja tulevaisuuden teknologian rakentamiseen. Kelloseppäkoulussa kädentaidot ovat arvossaan: Hienomotoriset taidot, käden ja silmän koordinaatio, kolmiulotteinen hahmottaminen sekä mekaniikan ymmärtäminen ovat keskiössä tämän osaamisalan ammateissa.

14:00–14:30

Kestävä kehitys eri oppiaineiden opetuksessa

Kestävästä kehityksestä on puhuttu iät ja ajat, mutta moni opettaja kokee edelleen olevansa hieman sormi suussa aiheen äärellä. Mitä minun pitäisi opettaa ja mikä taas on muiden oppiaineiden opettajien vastuulla? Eikö aihe vain ahdista oppilaita ja opettajia? Miten käsitellä aihetta nuorten kanssa kiinnostavasti? Luento tarjoaa vastauksia kiperiin kysymyksiin. Kotiinviemisiksi saat valmiita käytännön harjoituksia ja muita materiaaleja.

15:00–15:30

Tulevaisuuden taitoja teknisestätyöstä

Tulevaisuuden taidot vastaamaan tulevan elämän vaatimuksiin.

15:30–16:00

Haastattelussa Jukka Behm, realististen ja koukuttavien tarinoiden taituri

Jukka Behm on palkittu kirjailija ja toimittaja, jonka monipuoliseen tuotantoon kuuluu romaaneja, nuortenromaaneja, novelleja, lastenrunoja
ja tietokirjoja. Hänen kirjojaan on käännetty ruotsiksi, norjaksi ja venäjäksi. Miten tarinat syntyvät? Miten ne löytävät lukijansa luo Suomessa – ja muuallakin?

16:00–16:30