Skip to content
Hörnan

Hörnan

I det svenska kvarteret Hörnan står aktuell pedagogisk forskning,
utbildningspolitiska diskussioner och nätverkande i fokus.

Under hela Educamässan bjuder vi på inspirerande program på vår scen
och givande möten med en rad utställare från hela det finlandssvenska
utbildningsfältet. Kom till vår svenskspråkiga oas och ta del
av program längs hela lärstigen! Vi utlovar inspiration, fortbildning och människomöten

I programmet för Hörnän

Fredag

Hörnan öppnas!

Hörnan 2025 öppnas av Finlands undervisningsminister Anders Adlercreutz & FSL:s förbundsordförande Inger Damlin.

10:10–10:30

Kreativ workshop: Nyfiken och redo – beredskap genom lek och lärande

Praktisk workshop med inspiration av Marthaförbundet och Finlands svenska 4H.

11:00–11:30

Motverka polarisering i skolan: Höger, vänster och mittemellan

Hur kan skolor arbeta för att motverka polarisering bland elever? Vilken betydelsen har värderingar idag, vilka trender ser man på bildningsfältet och främst bland elever? Och hur skapar vi tillit bland våra barn och unga?

I panelen möts Jenny Sköld, founder Mobile Stories, Niklas Wahlström, sektoransvarig SFV, Kalle Silfverberg chefredaktör för HBL & HBL Junior samt Niko Partanen förbundsordförande Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

Som moderator; Anna Bertills.

12:30–13:00

Hopp för framtiden: Småbarnspedagogers roll i kommunernas utveckling

Vilken roll spelar småbarnspedagoger i barnets tidiga utveckling? Hur påverkar en kvalitativ sektor också livskraften kommunalt och hur kan kommunerna bättre stödja småbarnspedagoger i deras arbete?

I panelen möts chef för fostran och utbildning i Larsmo kommun Malin Stenman, Professor i barn- och ungdomsvetenskap, inriktning förskolan Mia Heikkilä, Matias Österberg utbildningsplanerare Sydkusten och Minna Lindberg specialsakkunnig vid Kommunförbundet.

Moderator: Anna Bertills

14:00–14:30

Att hålla ett helt arbetsliv: leva, verka och leda som lärare

Att må bra i jobbet och klara av att hantera stress är viktigt för att skapa ett hållbart arbetsliv. Hur ser lärare på sitt yrkesval idag, hur vill man växa i sin profession och vilka är nyckelfaktorerna för att skapa en hållbar vardag?

I Panelen möts Maria Löfgren, förbundsordförande för Akava, läraren Kent Ketomäki, FSLs sakkunniga Jens Mattfolk samt Åse Fagerlund filosofie doktor, neuropsykolog och psykoterapeut.

16:00–16:30

Nystart 2025

Kurt Torsell , direktör svenska enheten, i ett samtal kring senaste nytt inom bildningen: Vad hände med jämställdhetsplanerna? Förbud mot mobiler, ökade krav på digitaliseringen? Hur står vi oss framåt i den svenskspråkiga utbildningsvärlden?

17:30–18:00


Lördag

Socioekonomiska faktorers inverkan på inlärning och skolgång – hur kan vi förverkliga alla barns jämlika rätt till utbildning?

Maj Estlander i samtal med erfarenhetstalare kring jämlika förutsättningar för lärande, skolans kompensatoriska roll för utsatta barn och framförallt: om framtidshopp!

På scenen: Stiftelsen Bensow tillsammans med erfarenhetstalare

10:40–11:10

Skillnader mellan klassrum? Nyckelfaktorer för lärande och undervisning

Vilka faktorer skapar de största skillnaderna mellan olika klassrum när det gäller lärande och undervisning och hur kan vi främja jämställdhet i klassrummet genom samundervisning? Universitetslektor i specialpedagogik Maria Rönn-Liljenfeldt berättar om samundervisning som stöd för mångfald i klassrummet där Marias avhandling ser på upplevelser och uppfattningar från tre perspektiv: rektorns, lärarens och elevernas.

11:40–12:10

Hur kan vi med hjälp av läromedel stärka språkmedvetenhet och läsning?

I Panelen som leds av Utbildningsstyrelsen och Petra Bredenberg deltar Malin Sandström från Lärum, Jonna Boldt från Schildts & Söderströms och Susanna Björkell från Otava Utbildning.

12:10–12:40

”En läsande skola är mer än ord på papper” (arrangör Utbildningsstyrelsen & Folkhälsan)

Elever vid Malms skola i Pargas berättar hur de jobbar med läsning i sin skola i ett samtal med Lotta Dammert (Läsväskan) och Jolin Slotte (Utbildningsstyrelsen).

12:30–13:00

Förebyggande integration i skolvardagen är avgörande

Vilka är de mest effektiva strategierna för att integrera elever från olika bakgrunder i skolan? Hur kan vi säkerställa att alla elever får lika möjligheter till framgång i skolan? Vilka exempel på lyckade integrationsprojekt kan vi lära oss av?

Folktingssekreterare Christina Gestrin möter invandrarspråkambassadör Warda Zahir från Svenska.nu i en panel kring hur vi tillsammans ska ta ansvar för integrering på svenska.

14:00–14:30

Manifest för litterärt skapande- skrivhandledarens tankar om skrivande

“Varför läser vi? Jag läser inte för att bli en bättre människa. Jag läser för att jag vill. Jag skriver för att kommunicera något, sådant jag är nyfiken på. I dag läser folk mängder av text, berättar historier i mikroformat på sociala medier. Så hur djupdyker man i berättandet genom att skriva och läsa?”

Mia Franck, arbetslivsprofessor och författare vid Åbo Akademi

14:30–15:00

I samarbete med