26.1.2019 10:30 - 12:15 · Tila 204-205 · Napataan kiinni pedagogisista uusista tuulista

Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile!

Itse kokemalla oppii! Toiminnallisen opetuksen työpajoissa pääset testaamaan uusia ideoita esikoulusta yläkouluun. Inspiraatiota matikkaan, luonnontieteisiin ja ohjelmointiin tutkien, taiteillen, ulkona, yhdessä… Ilmoittaudu ennakkoon (suomi.luma.fi/intoa) tai tule ajoissa – nopeimmille LUMA-ämpäri! Kaksi samansisältöistä työpajatyöskentelyä.
Työpajat tilassa 204 ja 205 klo 11 -11.45 ja 12 -12.45.
• Aika: 26.1.2019 11:00 - 12:45
• Paikka: Tila 204-205
• Esiintyjät: LUMA-keskus Suomi
Ilmoittautuessa valitse itseäsi kiinnostava työpajateema:
Teema 1: Moninaisuutta luonnontieteiden opetukseen (Kristof Fenyvesi, Jyväskylän yliopisto, Anssi Lindell, Jyväskylän yliopisto ja Kari Sormunen, Itä-Suomen yliopisto)
Tule tutustumaan erilaisiin tapoihin eheyttää luonnontieteiden opetusta. Esillä on kaksi inspiroivaa lähestymistapaa: kuvataiteen yhdistäminen luonnontieteisiin, teknologiaan ja matematiikkaan sekä projektityöskentely skenaario-tutkimus-päätöksenteko-mallia hyödyntäen. Mitä näistä sinä et ole vielä kokeillut? Pääset tutustumaan myös ilmaisiin materiaaleihin ja saat tietoa tulossa olevista pidemmistä koulutuksista.
Teema 2: Kädet LUMA-tiedon lähteenä (Mikko Kesonen, Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus, Anniina Koliseva, Keski-Suomen LUMA-keskus, Jaakko Lamminpää, Lounais-Suomen LUMA-keskus ja Lassi Pyykkö, Keski-Suomen LUMA-keskus)
Työpajassa pääset kokeilemaan miten käsiä ja niiden ominaisuuksia tarkastelemalla voidaan elävöittää fysiikan, biologian ja terveystiedon opetusta. Pajassa tutkitaan käsien käyttöä lämpömittareina ja käsien puristusvoimaa sekä sitä, mitä nämä ominaisuudet kertovat ihmisen terveydestä ja toimintakyvystä. Lisäksi paneudutaan luonnontieteille ominaiseen tiedonmuodostustapaan eli argumentointiin.
Teema 3: Sovelletaan ohjelmointia! (Aalto-yliopisto Junior)
Työpajassa tutustut Arduino -ohjaimeen ja sen ohjelmointiin. Pääset kokeilemaan mm. LED-liikennevalojen ohjelmointia. Arduino on mikro-ohjain/elektroniikka-alusta ja ohjelmointiympäristö, joka tekee ohjelmoinnista hauskaa sähköisten komponenttien, valo- ja ääniefektien sekä valo- ja lämpömittarien avulla. Työpajassa et tarvitse esitietoja ohjelmoinnista tai elektroniikasta.
Teema 4: Yhteisöllinen tutkiskelu ja projektit matematiikassa (Dimitri Tuomela, Oulun yliopisto ja Elina Viro, Tampereen yliopisto)
Onko oppilaillasi vaikeuksia liittää matematiikka arkielämään? Onko matematiikassa vastaus aina joko täysin oikein tai väärin? Kuuluuko matematiikan opetukseesi tutkiskelu ja asioiden pohtiminen ryhmissä? Työpajassa jaetaan käytännön vinkkejä matematiikan tutkivaan ja ilmiöpohjaisen projektityöskentelyyn. Lisäksi tarjolla on paljon erilaisia esimerkkejä sekä valmiita materiaaleja oman
opetuksesi tueksi.

  • Aika: 26.1.2019 10:30 - 12:15
  • Paikka: Tila 204-205
  • Esiintyjät: LUMA-keskus Suomi