25.1.2019 16:00 - 17:45 · Tahto · Taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet opetuksessa

Taide ja matematiikka opettajankoulutuksessa

Lapsilla on ajattelussa mukana koko kehon liike, ja tanssikuviot tarjoavat siksi oivan reitin matematiikan ymmärtämiseen! Kuvataide on toinen vastaava oppimisen oikotie, esimerkkeinä valokuvien muokkaaminen ja geometristen pintojen virkkaaminen. Esityksessä jaetaan kokemuksia taiteeseen pohjautuvasta matematiikan opetuksesta.

Johanna Rämö (Helsingin yliopisto)): Matematiikka kohtaa taideaineet
Voisiko taide luoda kouluopetukseen innostavan kehyksen, joka kytkisi matematiikan nykyistä monipuolisemmin arkipäivään? Matematiikassa on kuvallisella ilmaisulla keskeinen rooli ajattelun ja viestinnän välineenä. Esityksessä jaetaan kokemuksia ja ajatuksia matematiikan opetuksesta tutkimuksellisella otteella kuvataiteen menetelmiä hyödyntäen. Taustalla on Aalto-yliopiston jo klassikoksi muodostunut kurssi ”Kristallikukkia peilisalissa.”
Saara Lehto (Helsingin yliopisto): Tanssivaa matikkaa
Yksi tapa tuoda matematiikan tunneille innostusta ja elämää on edetä tanssiaskelin. Tanssimisessa ja matematiikassa onkin yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Tanssiessa tarvitaan tarkkuutta ja täsmällisyyttä, jotta liikkeet ja kuviot onnistuvat, matematiikassa taas tarvitaan roppakaupalla luovuutta ja mielikuvitusta ratkaisujen löytämiseen. Yhteistyöparina matikka ja tanssi pyörähtävätkin tanssilavalla leikiten. Suoran yhtälö hahmottuu koordinaatistoon ryhmässä suunniteltavan koreografian avulla, lumihiutaletanssissa pääsee symmetrian kokemaan itse symmetrisen kuvion osana ja jaollisuuden salat avautuvat taputusleikissä, naurunremakan lomassa.

Samuli Siltanen (Helsingin yliopisto): Selfien salattu matematiikka
Valokuva koostuu numeroista tässä digitaalisessa maailmassamme. Kun kohennamme kuvaa instafilttereillä tai älypuhelimen säädöillä, käytämme matematiikkaa kuvan numeroiden muokkaamiseen. Tämä asia on tietenkin piilotettu teknisten laitteiden syövereihin käyttäjältä piiloon. Mutta matematiikan opetuksessa tai koulun kerhossa voi vähällä vaivalla ottaa käyttöön ohjelmointityökaluja, joilla oppilaat voivat itse käsitellä kuviaan matemaattisilla kaavoilla ja tutkia, mitä tapahtuu. Esityksessä käydään läpi kuvan vaalentamista ja tummentamista, asioiden poistamista kuvasta, reunankorostusta ja kuvan värisävyjen säätämistä. Jokaiseen annetaan koulumatematiikkaan pohjautuva kaava ja toteutusohje.

Taneli Luotoniemi (Aalto-yliopisto): Hyperavaruutta esineellistämässä
Vaikka niin taiteen kuin matematiikankin rakennelmat eivät välttämättä aina vastaa havaittua todellisuuttamme, on näiden mielikuvituksellisten ja hyödyttömiltäkin tuntuvien maailmojen tutkiminen täysin luvallista kummallakin alalla. Jos esimerkiksi tilaulottuvuuksia olisikin kolmen sijaan neljä, voisi monitahokkaita liittää toisiinsa mahdottomantuntuisilla tavoilla. Vaikka näin syntyviä neliulotteisia hyperkappaleita on hyvin vaikea kuvitella, voidaan niitä 'litistää' poikkileikkauksiksi, levityksiksi, ja projektioiksi niin että ne mahtuvat meidän kolmiulotteiseen maailmaamme. Luotoniemi on taiteellisen tutkimuksensa puitteissa rakentanut neliulotteista geometriaa havainnollistavia esineitä, joilla on joitakin yllättäviä ominaisuuksia.
  • Aika: 25.1.2019 16:00 - 17:45
  • Paikka: Tahto
  • Esiintyjät: Johanna Rämö (Helsingin yliopisto)): Matematiikka kohtaa taideaineet, Saara Lehto (Helsingin yliopisto): Tanssivaa matikkaa, Samuli Siltanen (Helsingin yliopisto): Selfien salattu matematiikka, Taneli Luotoniemi (Aalto-yliopisto): Hyperavaruutta esineellistämässä