Skip to content

Luota tiedon ammattilaisiin – Kirjastot.fi:n vapaat verkkolähteet opetukseen

Runsaat ja maksuttomat materiaalit löytyvät helposti Kirjastot.fi:n eri palveluista, ammattimaisesti koostettuina. Kirjastojen sivuilta voi ammentaa apua tiedonhaun opetukseen, monilukutaitoon, oman ympäristön tutkimiseen paikkatiedon avulla tai vaikkapa klassikkotekstien ja kuvien avulla tehtäviin omiin oppiaineistoihin. Laadukkaat ja monipuoliset kirjallisuussivustot Kirjasampo ja Sivupiiri palvelevat molemmilla kotimaisilla kielillä. Kaikkea tätä tukee laadukkaiden videoiden Kirjastokaista, josta löytyy myös podcasteja erityisesti kirjoihin, kirjallisuuteen ja kirjastoelämään liittyen.

Apua tiedonhakuun ja googletteluun

Haluatko opastaa valeuutisten analysoinnissa tai muussa tiedonhaussa? Inspiraatiota etsivä keksii muutakin käyttöä Makupalat.fi:lle ja Länkbiblioteketille. Ne ovat ammattilaisten kuratoimien verkkotiedonlähteiden kokoelmia tiedonhaun avuksi. Aiheita on satoja, ja listausten äärellä on helppo monipuolistaa opetusaihetta. Voit selailla sisältöä aiheen mukaan ja hakea monipuolisilla hakuvaihtoehdoilla.

Inspiroidu kysymyskokoelmista

Suoraan elävään elämään kytkeytyviä kysymyksiä ja vastauksia löytyy Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun valmiista aihelistauksista (myös ruotsiksi, Fråga bibliotekarien). Palvelussa on yli 100 000 eri alojen kirjastoammattilaisten laatimaa vastausta kysymyksiin maan ja taivaan väliltä. Vastausten haku onnistuu helposti sanastosta tai aiheen mukaan. Palvelu toimii myös englanniksi.

Kirjallisuutta, teoksia ja tietoa tekijöistä

Erityisesti äidinkielen- ja historianopettajia hyödyttävä Kirjasampo.fi on laaja kirjallisuuspalvelu, jonka keskeisiä osia ovat suomalaisen kirjallisuuden tietokanta, ajankohtaiset artikkelit ja kirjavinkit vanhempaankin kirjallisuuteen. Kirjasammosta löytyy päivittyvä, lähes 100 suomalaisen kirjablogin listaus. Kirjojen kansikuvahaku toimii vaikkapa kuvanlukutaidon opetuksessa, ja aikalaisarvostelut valottavat teosten historiaa. Myös ruotsiksi.

Oma kirjapalvelu nuorille ja lapsille

Lasten ja nuorten Sivupiiri esittelee kotimaista ja käännettyä lasten- ja nuortenkirjallisuutta päivän täkyjen ja vinkkihyllyjen muodossa sekä uutisoi lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvistä ilmiöistä, tapahtumista ja palkinnoista. Kannattaa seurata Sivupiiriä myös Instassa! Palvelua myös ruotsiksi.

Videot eri kielillä vapaaseen käyttöön

Jos kirjaan tarttuminen tai oikean kirjan löytäminen on hankalaa, saattaa reitti kirjan luo löytyä videon tai audion kautta. Kirjastojen oma netti-tv ja -radio Kirjastokaista.fi tarjoaa laajan kattauksen vapaasti käytettäviä videoita ja podcasteja.

eKirjaston aarteet nyt samalla aihehaulla

Uudistuneesta eKirjasto.kirjastot.fi:stä löydät aiempaa helpommin katseltavaa, kuunneltavaa ja luettavaa. Voit rajata haun oman kirjaston tarjontaan tai tarkastella kaikkien yleisten kirjastojen kokoelmia. Monessa kirjastossa on esimerkiksi lainattavissa laajat kokoelmat ulkomaisia lehtiä ja videoita.

Kirjastot.fi palvelee verkossa ja on aina auki. Uppoutuminen tiedon syvään päähän on tehty helpoksi – uppoudu esimerkiksi lukuvinkkeihin, kirjailijavideoihin ja ammattilaisten kuratoimiin, selkeästi jäsennettyihin tiedonlähteisiin.
toimitus@kirjastot.fi