Mediakasvatus on tärkeää opetustyössä

Monimediainen yhteiskuntamme tarjoaa nuorille paljon vaikuttimia ja vaatii vahvaa monilukutaitoa. Mediakulttuuri muodostuu erilaisista mediasisällöistä, alustoista, välineistä ja ilmiöistä, jotka usein pyrkivät ohjaamaan käyttäjän ajattelua ja toimintaa tiettyyn suuntaan. Oppilaat kaipaavat tähän massiiviseen sisällön tulvan ymmärtämiseen ohjausta. Mediakasvatus pyrkii tarjoamaan opiskelijoille suuntaviivoja ja taitoa medialukuun.

Mediakasvatus on koulun ja kodin yhteinen tehtävä. Kotona vietetään yhä enemmän aikaa television, elokuvien, puhelimien ja tietokonepelien parissa. Medialukutaitoa opettaessa yhtenä tavoitteena voidaan pitää esimerkiksi sitä, että nuori osaa erottaa oikean ja valeuutisen toisistaan.

Mediakasvatuksen tori inspiroi ja innostaa Educassa!

Educan Mediakasvatuksen tori kutsuu messukävijät tutustumaan uusimpiin mediakasvatus-materiaaleihin, etsimään vastauksia askarruttaviin mediankäyttöön liittyviin kysymyksiin sekä löytämään inspiraatiota oman ammattiosaamisen kehittämiseen.

Vuonna 2019 Mediakasvatuksen torilla on mukana muun muassa tekijänoikeuden ja elokuvakasvatuksen ammattilaisia. Vastauksia kiperimpiin kysymyksiin tekijänoikeuksista sekä tietoa koulujen mediakasvatustyötä helpottavista lisensseistä tarjoavat M&M Viihdepalvelu ja TTVK Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus.

Elokuvakasvatuksen saloja ovat avaamassa Koulukinoyhdistys ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI). Osastoilla päästään katsastamaan elokuvakasvatuksen tuoreimmat ja innostavimmat materiaalit ja työkalut.

Kurkkaa Educa 2019 ohjelma