Skip to content

Opettajat nuorten apuna informaatioviidakossa

Maailmassa ei ole koskaan ollut niin paljon tietoa saatavilla kuin nyt, ja sen äärelle pääsee netissä vaivattomasti klikkailemalla. Faktat sekoittuvat mielipiteisiin, iso kuva jää usein piiloon sokeeraavan yksityiskohdan taakse ja asiayhteydestä irrotetut yksityiskohdat ryydittävät vääristeltyjä totuuksia. Informaatioviidakossa täytyy tunnistaa, mihin tietoon voit luottaa ja milloin epäilysten pitäisi herätä.

Mihin tietoon voit luottaa ja milloin epäilysten pitäisi herätä?

Digiaikaan kasvaneen nuoren on tärkeää osata arvioida tietoa ja tiedon lähteitä kriittisesti. Se, että osaa kyseenalaistaa lukemaansa tai kuulemaansa, vaatii sekä ymmärrystä yhteiskunnasta että käsitystä siitä, mitä erilaisten tutkimusten takana on. Tätä täytyy harjoitella ja opettaja voi toimia nuorten oppaana.

Miten opettaa tilastolukutaitoa ja lähdekriittisyyttä?

Tilastokeskus tarjoaa opettajien tueksi maksuttoman materiaalipankin, jonka avulla oppilaat pääsevät tutustumaan eri tilastolähteisiin sekä harjoittelemaan tilastojen käyttöä ja tutkimuksen tekoa. Tilastokeskuksen aineistoja voi käyttää paitsi matematiikan, myös esimerkiksi yhteiskuntaopin, maantiedon, terveystiedon tai historian opetuksessa. Monet tehtävistä kytkeytyvät oppilaiden omaan elämään: Miltä Suomi näytti sinä vuonna, kun synnyin? Millainen on tämän luokan tyypillinen oppilas?

Tutustu tilasto-oppaisiin ja oppimateriaaleihin
Tilastoihin liittyviä videoita ja podcasteja